Κύριο Μενού:

Theodoridis Ir. Theodoros -- Pharmacy

Αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτες Βοήθειες

ΠληροφορίεςΓενικές πληροφορίες

 • Η παροχή Πρώτων Βοηθειών έχει σαν στόχο να επιτρέψει τη διατήρηση της ζωής ενός ασθενή που βρίσκεται σε κίνδυνο έως ότου φτάσει ιατρική φροντίδα, να προλάβουν την επιδείνωση ενός τραύματος, ακόμα και να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα που θα οδηγήσει σε ανάρρωση – ακόμα και χωρίς ιατρική παρέμβαση.
 • Η σωστή παροχή των Πρώτων Βοηθειών προϋποθέτει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή εκείνου που τις παρέχει καθώς και του ασθενή και ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση του ασθενή.
 • Όταν προσφέρετε Πρώτες Βοήθειες οφείλετε να παραμείνετε ψύχραιμοι για να μη γίνουν λάθη, να είστε καθησυχαστικοί και προστατευτικοί και να πραγματοποιήσετε όσες ενέργειες ξέρετε ώστε να αντιμετωπιστεί ή να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενή, αναζητώντας ιατρική ή νοσοκομειακή βοήθεια όταν αναγνωρίζετε ότι οι ανάγκες ξεπερνάνε τα όρια της γνώσης σας.
 • Εάν ο ασθενής παρουσιάζει δύσπνοια, καρδιακή ανεπάρκεια, μεγάλη αιμορραγία, απώλεια συνείδησης, σοβαρά εγκαύματα, σοκ, δηλητηρίαση, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ασθενοφόρο. Αν το ασθενοφόρο αργεί ή είναι αδύνατο να βρεθεί, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλο μεταφορικό μέσο για να διακομιστεί ο ασθενής σε νοσοκομείο.
 • Αν υπάρχει φόβος τραυματισμού της ράχης ή του αυχένα, αν υπάρχει σοβαρό κάταγμα, αν δεν υπάρχει άλλος να φροντίσει ένα θύμα που έχει χάσει τις αισθήσεις του, τότε θα πρέπει να παραμείνετε κοντά στον ασθενή και να μην επιχειρήσετε να τον μετακινήσετε έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο.
 • Θα πρέπει να ακινητοποιηθεί το θύμα, να ξαπλωθεί σε φορείο, ακόμα και αν είναι αυτοσχέδιο, προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί, και να καθαρίσει ο χώρος από περίεργους. .
 • Θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα η αναπνοή του ασθενή και να διαπιστωθεί αν εμποδίζεται η λειτουργία της, από τη γλώσσα ή κάποιο ξένο σώμα. Αν ο ασθενής δεν αναπνέει πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η τεχνητή αναπνοή .
 • Το κυκλοφοριακό σύστημα του ασθενή πρέπει επίσης να ελεγχθεί, με μέτρηση του σφυγμού και αν είναι δυνατόν και γνωρίζετε, και η αρτηριακή πίεση.
 • Σε περίπτωση αιμορραγίας θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να σταματήσει ή να περιοριστεί.
 • Η ψυχική τόνωση του ασθενή είναι πάντα σημαντική, και γι αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και επίσπευση των ενεργειών ώστε να φτάσει γρήγορα ιατρική βοήθεια ή να μεταφερθεί έγκαιρα στο νοσοκομείο.
 • Όταν η ιατρική βοήθεια φτάσει θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να παρέχετε με ξεκάθαρο τρόπο όποια πληροφορία ζητήσει ο ιατρός ή ο νοσηλευτής για το ιστορικό του ασθενή, την αιτία της κατάστασης του και τις ενέργειες που κάνατε.


Οδηγίες για παροχή Πρώτων Βοηθειών

 • Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν βοηθήσετε:


1
) Ο ασθενής αντιδρά από μόνος του, στις φωνές ή στο τσίμπημα;
2) Υπάρχει στο περιβάλλον κίνδυνος για εσάς, τον ασθενή ή για τρίτους;
3) Είναι οι ανώτεροι αναπνευστικοί αγωγοί ανοικτοί για να μπορεί ο αέρας να περνά στα πνευμόνια;
4) Υπάρχει κυκλοφορία ψηλαφώντας τον καρωτιδικό σφυγμό;
5) Ο ασθενής έχει αναπνοή από μόνος του;

 • Πως γίνεται ο έλεγχος της αναπνοής;


Προσπαθήστε να δείτε αν ο θώρακας ανυψώνεται, βάλτε το αυτί σας κοντά στο στόμα του και ακούστε τον ήχο της αναπνοής

 • Πως γίνεται ο έλεγχος της κυκλοφορίας;


Ψηλαφίστε τον καρωτιδικό σφυγμό στα πλάγια του λαιμού

 • Πως γίνεται η τεχνητή αναπνοή;

1) Καθαρίστε τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς
2) Κλείστε τη μύτη του ασθενή
3) Πάρτε βαθιά αναπνοή, τοποθετήστε το στόμα σας στο στόμα του αρρώστου αεροστεγώς και φυσήξτε δυνατά μέσα στο στόμα του

 • Πως γίνονται οι καρδιακές μαλάξεις;

1) Γονατίστε στο πλευρό του πάσχοντα
2) Εντοπίστε το κατώτερο μέρος του στέρνου
3) Βάλτε τις παλάμες στο σημείο αυτό
4) Πλέξτε τα δάκτυλα σας
5) Κρατήστε τα χέρια ίσια (χωρίς να κάμπτονται οι αγκώνες)
6) Αρχίστε τις συμπιέσεις με συχνότητα 80 ~ 100 κάθε λεπτό μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση (Η συμπίεση πρέπει να έχει βάθος 5 ~ 6 εκατοστά)

Σε περίπτωση αιμόπτυσης

Η αιμόπτυση εμφανίζεται όταν ο ασθενής αιμορραγεί από τον πνεύμονα και το αίμα βγαίνει, συνήθως με βήχα, από το στόμα. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να προκληθεί από διάφορα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος όπως η πνευμονία, η φυματίωση ή και ο καρκίνος. Σε περίπτωση αιμόπτυσης πρέπει να γίνουν οι εξής κινήσεις:

1) Θα πρέπει καταρχήν να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για αιμόπτυση και όχι για κάτι άλλο. Η αιμόπτυση συχνά μπερδεύεται με την αιματέμεση.
2) Αν η αιμόπτυση είναι μικρού μεγέθους, και δεν έχει βγει πολύ αίμα, τότε θα πρέπει να βάλουμε τον ασθενή σε ημικαθιστιαία θέση και αφού τον ηρεμήσουμε να του χορηγήσουμε αντιβηχικά για να μην επαναληφθεί ή για να περιοριστεί το φαινόμενο. Αφού ηρεμήσει θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για να διερευνηθεί η κατάσταση του.
3) Αν η αιμόπτυση είναι μεγάλη, θα πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες ώστε να μην καταλήξει σε πνιγμό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποφραχθούν οι αεροφόροι οδοί. Θα πρέπει πάλι να χορηγηθούν αντιβηχικά και στη συνέχεια να τοποθετηθούν ψυχρά επιθέματα στο στήθος του ασθενή, ακόμα και κάποιο μικρό βάρος προκειμένου να περιοριστεί η συχνότητα των αναπνευστικών κινήσεων. Όταν σταματήσει ή περιοριστεί η αιμορραγία, ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για διερεύνηση ή και μετάγγιση, εφόσον χρειάζεται.

 • Ενέργειες ανάλογα με τα ανωτέρω ευρήματα:


1) Ο ασθενής αντιδρά και έχει δική του αναπνοή και σφυγμο: Προστάτεψτε τον ασθενή και τηλεφωνήστε στο 166
2) Ο ασθενής δεν αντιδρά αλλά έχει δική του αναπνοή και σφυγμό: Προστάτεψτε τον ασθενή και τηλεφωνήστε στο 166 . Καθαρίστε τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς
3) Ο ασθενής δεν αντιδρά, δεν έχει δική του αναπνοή αλλά έχει δικό του σφυγμό: Προστατέψτε τον ασθενή και τηλεφωνήστε στο 166. Καθαρίστε τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς, κάνετε τεχνητή αναπνοή (όχι καρδιακές μαλάξεις) και κάθε τόσο κάνετε έλεγχο για το σφυγμό και την αναπνοή
4) Ο ασθενής δεν αντιδρά αλλά δεν έχει ούτε δική του αναπνοή ούτε δικό του σφιγμό: Προστάτεψτε τον ασθενή και τηλεφωνήστε στο 166. Κάνετε τεχνητή αναπνοή και καρδιακές μαλάξεις

 • Με ποια συχνότητα γίνονται η τεχνητή αναπνοή και οι καρδιακές μαλάξεις:

1) Εάν ο ασθενής χρειάζεται μόνο τεχνητή αναπνοή: Δίνετε 10 ~ 12 αναπνοές κάθε λεπτό
2) Εάν ο ασθενής χρειάζεται τεχνητή αναπνοή και καρδιακές μαλάξεις: Δίνετε 2 αναπνοές και εν συνεχεία κάνετε 15 καρδιακές μαλάξεις

Για τις παραπάνω πληροφορίες και εικόνες χρησιμοποιήθηκε υλικό από : http://www.e-hospital.gr/index.php?id=8

Αρχική | Τοποθεσία | Πληροφορίες | Προϊόντα | Links | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού